
Q. What is the phase-in period in the revised Hazard Communication Standard? 

A. The table below summarizes the phase-in dates required under the revised Hazard Communication Standard 
(HCS): 

Effective Completion Date Requirement(s) Who 

December 1, 2013 Train employees on the new label elements and safety data sheet (SDS) 
format. 

Employers 

June 1, 2015* 

December 1, 2015 

Compliance with all modified provisions of this final rule, except: 

The Distributor shall not ship containers labeled by the chemical 
manufacturer or importer unless it is a GHS label  

Chemical manufacturers, 
importers, distributors and 

employers 

June 1, 2016 Update alternative workplace labeling and hazard communication program 
as necessary, and provide additional employee training for newly identified 

physical or health hazards. 

Employers  

Transition Period to the 
effective completion dates 

noted above 

May comply with either 29 CFR 1910.1200 (the final standard), or the 
current standard, or both 

Chemical manufacturers, 
importers, distributors, and 

employers 

 


